Vybíráme osvětlení na vánoční stromeček

Osvětlení vánočního stromečku dotváří kouzelnou atmosféru Vánoc už celá desetiletí. Tradiční svíčky nahradily moderní světelné řetězy, které jsou mnohem bezpečnější, déle vydrží a nabízejí mnohem více možností. Ať už jde o barevné provedení, velikost nebo úsporu energie. Přesto je pořídíte za velmi příznivé ceny. V našem sortimentu najdete opravdu spoustu vánočního osvětlení. Vše je přehledně popsané, abychom Vám nákup maximálně usnadnili. Na co se při výběru zaměřit?

Standardní nebo LED žárovky?
Klasická světýlka seženete levněji, ale LEDky mají spoustu jiných výhod, především déle vydrží a jsou úspornější. Dále zajistí vyšší intenzitu osvětlení, protože jejich diody mohou být umístěné po celé délce řetězu. Všimnout si toho můžete například u moderních světelných sítí, kterými se v posledních letech zdobí hlavně venkovní stromečky. Naprostá většina z nich pak odolá vlhkosti, větru i slunečnímu záření. Můžete s nimi tedy ozdobit i stromeček na zahradě nebo terase.

TIP: Nejspíš máte zkušenost s tím, že se poškodí jedna žárovička a pak přestane fungovat celý světelný řetěz nebo minimálně jeho část. To se Vám u LED osvětlení stát nemůže, protože funguje na jiném principu. Jedna rozbitá dioda okruh nenaruší, pokud ji tedy šikovně zamaskujete, řetěz můžete bez problému používat dál.

Rozměry
Výrobci nejčastěji doporučují světelné řetězy v délce, která odpovídá výšce stromečku. My se ale nebojíme ani delších variant a nabízíme řetězy až do 50 metrůAlespoň je nikdo nepřehlédne a vyniknou i na výrazně ozdobeném stromečku. Naše doporučení tedy najdete přímo u každého popisku. Jen pozor na to, že výška stromku je uvedena v centimetrech a délka světýlek v metrech. Například stromeček o výšce 180 cm byste měli osvětlit řetězem v délce 18 m apod. 
Zde máte pro jistotu kompletní přehled: 

Stromek 45 až 60 cm – délka řetězu 0,9–2 cm 

Stromek 60 až 75 cm – délka řetězu 3–4 m

Stromek 90 až 120 cm – délka řetězu 12 m

Stromek 120 až 150 cm – délka řetězu 18 m

Stromek 150 až 210 cm – délka řetězu 24 až 30 m

Stromek 210 až 270 cm – délka řetězu 30 až 50 m

Stromek 300 až 360 cm  – délka řetězu 70 a 100 m

Stromek 360 až 450 cm: – délka řetězu 110 a 150 m

Výjimkou jsou pouze extra vysoké vánoční stromečky (nad 3 m). Pro ty doporučujeme spojovací LED osvětlení. Od běžných variant se liší v tom, že jeden adaptér vystačí až na osm desetimetrových propojených řetězů. Prodlužovací kabel se Vám ale určitě neztratí. A pokud si nevíte rady, vůbec nevadí, rádi Vám poradíme a případně celou výzdobu zrealizujeme.

Opravdu velké stromy v nákupních centrech, na náměstích nebo kolonádách se pak osvětlují úspornými LED žárovkami v maxi verzi. Vypadají nádherně a všimnete si jich už z dálky. Navíc šetří přírodu i Váš rozpočet a během roku je využijete ještě mnohokrát, třeba na letní párty, svatby nebo firemní akce. I zde ale nabízíme alternativa v podobě spojovacího řetězu s přívodním kabelem nebo bez něj.

Barva
Na výběr máte bílou se studeným nebo teplým podtónem a pak samozřejmě i vícebarevná světýlka. Každé z nich má svoje výhody. Studená bílá navozuje dojem mrazivé zimy, a tak se s ní častěji setkáme v exteriéru. Teplý odstín naopak lépe působí v interiéru, zejména v místnostech určených pro odpočinek, jako je obývací pokoj nebo ložnice. Částečně se ale vrací i popularita výrazných barev, stromeček díky nim hned vypadá veseleji. Což ocení nejen děti, ale i dospělí. Jen nezapomeňte sladit řetěz na stromečku s ostatními vánočními dekoracemi.
 
Tvar a velikost
Tentokrát nemáme na mysli délku, ale tvar a rozměry žárovek. Mohou být klasické, kulaté i maxi. Větší kulatá světýlka zaujmou všechny milovníky retro stylu. Klasický tvar je zase natolik univerzální, že se hodí jak do kanceláří, tak do moderních bytů nebo venkovských domů. I zde se ale zaměřte na to, aby vánoční osvětlení sedělo k ostatním dekoracím i k celému prostoru.
 
Speciální funkce
Vánoční světelný řetěz často umí mnohem víc než jen svítit. Například bliká, mění barvy nebo se dá kompletně ovládat z Vašeho mobilního telefonu, stačí si nainstalovat příslušnou aplikaci. Veškeré chytré osvětlení najdete v kategorii SMART
 
Světelné špičky
Chcete mít vánoční dekorace podle aktuálních trendů? Pak Vám nesmí kromě LED řetězu chybět ani světelná špička. Spojuje moderní i tradiční prvky, a právě proto vynikne v každém interiéru. Některé modely si zamilují minimalisté, jiné okouzlí nenapravitelné maximalisty.
 
Výhody našeho osvětlení
Všechny světelné řetězy, které nabízíme, mají adaptéry s časovačem a jsou vhodné i do exteriéru. A v posledních letech roste i popularita naší půjčovny, ve které světýlka na stromek samozřejmě nesmí chybět. Pokud tedy patříte mezi fanoušky udržitelnosti nebo chcete letos o Vánocích ušetřit, zkuste se podívat i tam.